Trailerstik diagram

oprettet d. under Teknik

Trailerstik diagram

Fra tid til anden sker det at stikket på din trailer eller campingvogn skal skiftes. Selve udskiftning er ofte en smal sag, men der hvor mange kommer til kort, er placeringen af ledninger i stikket. Her kan et trailerstik diagram være en stor hjælp.

Det første du skal tage stilling til, er hvilket trailerstik du skal have på din trailer, og så anvende det tilsvarende trailerstik diagram. De 2 mest anvendte trailer stik i Danmark er 7-polede og 13-polede stik. Her finder du trailerstik diagram til begge trailerstik.

Begge typer trailerstik er godkendt i Danmark.
 

7-polet trailerstik 13-polet trailerstik
7-polet trailerstik 13-polet trailerstik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Når stikket skal skiftes, kan du her se et trailerstik diagram over begge typer. Dette trailerstik diagram er vejledende, da der kan forekomme ændringer på dit specfikke ledningsnet, men i de fleste tilfælde er dette trailerstik diagram helt retvisende. 

Hvis du klikker på billedet for det enkelte trailerstik diagram, kan du se det i større udave. Under hvert trailerstik diagram er der ligeledes et link til en udskriftsvenlig PDF. Brug PDF trailerstik diagrammet, enten på din smartphone, eller ved at udskrive det. Så har du trailerstik diagrammet lige ved hånden, når du skal bruge det.

 

 

trailerstik diagram 7 pol trailer - trailerstik diagram til udskrift Trailerstik diagram 13 pol trailerstik
7-polet trailerstik diagram (klik for større billede)

Klik her for udskriftsvenlig trailerstik diagram
13-polet trailerstik diagram (Klik for større billede)


Klik her for udskriftsvenlig trailerstik diagram


Når du kører med din trailer eller campingvogn, forsyner trailerstikket påhængskøretøjet med strøm, så kørelys, bremselys og blinklys er funktionelt. I Danmark benytter vi som udganspunkt to modeller: Et 7-polet trailerstik og et 13-polet trailerstik. Du kan kende forskel på et 7 polet og et 13 polet trailerstik ved at tælle antallet af ben i stikket.

 

7-polet trailerstik

Det 7 polet trailerstik blev udviklet som det første, for at kunne opfylde de behov der var på påhængskøretøjer, hvilket typisk begrænsede sig til baglys, blinklys og nummerpladelys. Dette opfylder også lovens krav idag, og det er altså som udgangspunkt ikke nødvendigt at erstatte det 7 polede trailerstik.

I nyere tid er behovet dog blevet større for strøm til forskellige dele på påhængskøretøjer, f.eks. baklys og tågelys samt køleskab og indendørs lys i f.eks. campingvogne. Her kommer et 7-polet trailerstik til kort.

Klik her for at gå direkte til trailerstik diagram


13-polet trailerstik

I takt med at behovet for elektronik i påhængskøretøjer blev det 13-polede trailerstik udviklet. Det 13-polede trailerstik har flere forbindelser, sidder bedre fast og er vandtæt. Det 13-polede trailerstik giver mulighed for strøm til meget mere end det nødvendige kørelys.

Benyt dette link for at gå op til trailerstik diagram

Trailerstik adapter

Ulempen ved to forskellige standarder inden for trailerstik, udmærker sig ved manglende kompatibilitet. Hvis din bil er udstyret med et 7-polet trailerstik, og din trailer eller campingvogn med et 13-polet kan man ikke montere det direkte. Det kræver en adapter. Heldigvis er en adapter en billig løsning i forhold til at skulle ændre bilens ledningssystem. Du finder billige adaptere til trailerstik her!

 

Har du brug for andre trailer reservedele  er du også kommet til det helt rigtige sted. Måske ledningsnettet eller baglygterne trænger til en udskiftning? Fejl på lyset kan skyldes trailerstikket, men kan også skyldes et defekt ledningsnet, vand i baglygter osv. 

 

 


 

 


Kommentar(er) 21

 • Jørgen Sonne
  Jørgen Sonne

  Hej. Har 13 polet stik på min bil og 7 polet på min campingvogn. Kobler på via en standard adapter, er der her igennem direkte 12 v. til campingvognen til f.eks. køleskab? mvh. Jørgen

  Svar

 • Flemming Bækgaard
  Flemming Bækgaard

  Hej Hej. Hvis jeg vil skifte fra 7-polet på min bil, Ford Kuga 2016, til 13 polet og kun vil ruge de ledninger der er i den 7-polet er der vel ikke noget til hinder for det eller?? Mvh. Flemming Bækgaard.

  Svar

 • Ole B. Mikkelsen
  Ole B. Mikkelsen

  Hvorfor har I ikke lagt et diagram for Jäeger/MulticoinWest stik på siden, meget gerne med dimensionsangivelser

  Svar

 • eigil andersen
  eigil andersen

  hvordan virker et 3 polet stik hvad bil lys mm er de til

  Svar

 • IngeMarie Kristensen
  IngeMarie Kristensen

  Adapteren sidder fast hvordan får jeg den af uden at skulle bruge værktøj

  Svar

  • Claus Nielsen
   Claus Nielsen

   som kommentar til af IngeMarie Kristensen

   Hej IngeMarie...Fik du løst dit problem? Er løbet ind i samme problem (muligvis fået skruet adapteren skævt i) og er lidt bange for at bruge vold

   Svar

 • Michael Jespersen
  Michael Jespersen

  Hejsa Er der faststrøm udtag i et 7 polet stik? :)

  Svar

 • Søren K
  Søren K

  Ha en Brenderuptrailer, der har 7 led i. Nogen der kender farver, og hvordan det sættes i stikket

  Svar

  • Trailerfix.dk
   Trailerfix.dk

   som kommentar til af Søren K

   Hej Søren, Diagrammet over 7-polet stik, finder du på den side, som denne kommentar er skrevet på. Med vnelig hilsen Mickey Trailerfix.dk

   Svar

 • John Krog Martensen
  John Krog Martensen

  Der er bare en fejl på siden, Hvis man vil se det 13 polet stik i diagram, ikke det udskriftbare. Så får man et 7 polet stik.

  Svar

 • Peter Carstensen
  Peter Carstensen

  Nu er stikket rundt, derfor ved jeg ikke hvordan stikket skal vende når jeg kikker på diagrammet. Mvh Peter

  Svar

 • Steen
  Steen

  Historien: Skiftede 7 pol ud med 13 pol stikdåse bil Corolla. Alt virker i følge tester. På Campingvogn (13 pol stik) virker alt på nær toplys og de gule sidemarkerings lygter i begge sider? Det virkede før da der var 7 pol stikdåse på bilen. Jeg lavede en test: Fra 13 pol på bil. Satte adapter 13 til 7 pol og adapter 7 til 13 pol sammen så nu er der 13 pol på bil og cv som alm 13-13 pol, men nu virker sidemarkering lys og toplys?? Det giver ingen mening. Jeg har testet 13 pol på bil igen med mulitimeter og ingen fejl fundet. Der dog en blå ledning på ben 2 som er til tågelys o.lign, men der er ingen strøm på den lige meget hvad jeg tænder. Der må mangle noget til sidemarkering/toplys et sted??

  Svar

 • Carsten Riemann
  Carsten Riemann

  Hej Jeg har skiftet de gamle lygter ud med nye LED og der fulgte 2 modstande med (min bil har Canbus). Jeg kan simpelthen ikke greje, hvor jeg skal sætte modstandene på for at det giver mening. Modstandene har 2 ledninger, der stikker ud og de eksisterende lygter var monteret på den måde, at ét kabel går i højre lampe og derfra går der ét kabel til venstre lygte. Venlig hilsen Carsten

  Svar

  • Bo Amdi
   Bo Amdi

   som kommentar til af Carsten Riemann

   Hej Carsten. Du har sikkert fået svar nu, men hvis du ikke har, så er modstandene til at sætte imellem strømkilden og LED\'en. En LED bruger kun 2,5 V, hvorimod bilens spænding jo er 12 V, og det kan LED\'erne ikke holde til.

   Svar

 • Carsten Riemann
  Carsten Riemann

  Hej Jeg har skiftet de gamle lygter ud med nye LED og der fulgte 2 modstande med (min bil har Canbus). Jeg kan simpelthen ikke greje, hvor jeg skal sætte modstandene på for at det giver mening. Modstandene har 2 ledninger, der stikker ud og de eksisterende lygter var monteret på den måde, at ét kabel går i højre lampe og derfra går der ét kabel til venstre lygte. Venlig hilsen Carsten

  Svar

 • Erik Christiansen
  Erik Christiansen

  Skønt med et enkelt diagram når jeg skal skifte trailerstik. Tak!

  Svar

Skriv din kommentar