ELSPIL - Gode råd!

oprettet d. under Gode råd, Teknik

Er et Elspil bare et elspil?

Se Trailerfix´s udvalg af elspil her

 

Kort sagt, Nej - Et elspil er bestemt ikke bare et elspil. Elspil kan erhverves for under 1.000,- og op til mange tusinde kroner. Hvilket elspil som passer til dit behov, er naturligivis afhængig af hvad du benytter elspillet til. 

 

Når du er på udkig efter et nyt elspil, er det vigtigt at gøre sig klart hvad spillet skal bruges til.

 

 • Skal elspillet trække en båd op på en bådtrailer?
 • Skal elspillet trække biler op på en autotrailer?
  • Plejer bilerne at kunne køre selv eller er de typisk defekte?

 

Der hvor man ofte ser elspil anvendt, er på bådtrailere til at lette arbejdet når båden skal trækkes op af vandet - Og specielt ved både er det vigtigt at være opmærksom på spillets trækkraft, da både i vandet ofte er tungere end på land, samt at det ikke er et lige træk. 

 

En god tommelfingerregel til elspil på bådtrailere er at gange den maksimale trækvægt med 1,5. Hvis din båd f.eks. vejer 1.000 kg, bør spillet have en max belastning på minimum 1.500 kg - men naturligvis gerne mere. Inden du påbegynder monteringen af dit nye spil skal du læse brugsanvinsningen, og monteringsvejledning grundigt - samt overveje hvor elspillet skal få strøm fra.

 

Når spillet er i brug, trækkes der en stor strøm igennem ledningerne, hvorfor bilens trailerstik ikke bør anvendes - Ledningerne er ikke dimensioneret hertil, og det kan i værste tilfælde medføre kortslutning og brand.

De to mest anvendte metoder er et batteri på traileren eller direkte forbindelse til bilens batteri - Begge metoder har sine fordele og ulemper.

 

 • Batteri på traileren
  Fordelen ved et batteri direkte på traileren er at afstanden fra batteriet til spillet er kort, og kabeldimensionen derfor kan være mindre. Batteriet placeres i en batterikasse, så der er beskyttet mod vind og vejr. Ulempen ved denne metode er opladningen af batteriet. Man kan vælge at montere en "booster" i bilen, så batteriet lades under kørsel - Dette er smart hvis man ofte er væk længere tid af gangen. Alternativt kan man anvende en 220 V intellligent lader - men her er man så afhængig af en stikkontakt. Hvis man vælger den sidste løsning, kan vi kun på det kraftigste anbefale af have nogen lange startkabler, som er lange nok til at nå fra bilens batteri til trailerens batteri, med i bilen - Så risikerer man ikke at stå med et dødt batteri, og derved et ubrugeligt elspil.
   
 • Benyt bilens batteri
  At benytte bilens batteri, kræver minimalt af udstyr - Faktisk kræve det kun 2 lange kabler, som kan når fra motorrummet og om til elspillet. Den lange afstand, betyder dog at kablets dimension ofte skal være i den høje ende. Benytter du denne metode, bør du lade bilen stå i tomgang imens spillet anvendes det giver større strøm, og du tapper ikke strømmen på batteriet. Vær dog opmærksom på regler omkring tomgang, og lokale tomgangsregulativer

Du må aldrig trække større vægt end spillet er konstrueret til!

 

Når du har trukket en bil, båd eller lignende op din trailer, skal det surres fast, f.eks. med surringsbånd - Spillet er ikke konstrueret til at holde godset på plads!

 

 

 

 

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar